Overslaan en naar de inhoud gaan

Oproep kandidatuurstelling: Klankbordgroep Handicap

Het Vlaams Mensenrechteninstituut start een Klankbordgroep Handicap op en is op zoek naar individuen en organisaties die zich kandidaat willen stellen. Als lid van de klankbordgroep help je mee de werking van het instituut rond het thema handicap te versterken. 

Over de Klankbordgroep

Onlangs presenteerde het VN-comité Handicap zijn bevindingen over de uitvoering van het VN-verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap in België. Deze maken duidelijk dat ook Vlaanderen nog voor grote uitdagingen staat op het gebied van het versterken van de maatschappelijk positie van mensen met een handicap. 

Als recent opgericht Vlaams Mensenrechteninstituut zullen wij hier mee onze schouders onder zetten. Naast onze algemene opdracht om mensenrechten in Vlaanderen te beschermen en discriminaties te bestrijden, kregen we specifiek rond het thema handicap nog een extra, bijzonder mandaat. We werden aangeduid als onafhankelijk instituut dat toeziet op de implementatie van het VN-verdrag Handicap binnen de Vlaamse bevoegdheden. Dit in uitvoering van art 33(2) van het verdrag. 

We zullen onze opdracht vervullen in lijn met zowel de letter als de geest van het VN-verdrag, volgens het principe “Niets over ons zonder ons” en in nauwe dialoog met ervaringsdeskundigen. Het organigram van het instituut dat door het Vlaams Parlement werd goedgekeurd, voorziet hiervoor een externe ‘Klankbordgroep Handicap’ die ons in staat stelt de dialoog met het handicapveld goed te organiseren. 

De afgelopen maanden hebben we geluisterd naar verschillende organisaties die opkomen voor de belangen van mensen met een handicap, om hun visie te horen over de samenstelling, het mandaat en de agenda van de Klankbordgroep. We gingen met deze input aan de slag en zijn nu klaar om deze klankbordgroep op te starten. 

Door deel te nemen aan de Klankbordgroep Handicap, kan je actief bijdragen aan het verbeteren van de rechten en het welzijn van personen met een handicap in Vlaanderen.

info

Vandaag doen we een oproep aan geïnteresseerde individuen en organisaties om zich kandidaat te stellen voor de Klankbordgroep en zo de werking van het Vlaams Mensenrechteninstituut rond het thema handicap te versterken. 

Wat doet de Klankbordgroep?

We gaan met de Klankbordgroep in dialoog om onze expertise op het thema handicap te versterken en delen ook zelf kennis en informatie waarmee de leden binnen de eigen werking aan de slag kunnen. De Klankbordgroep zal ons ook gericht adviseren in onze keuzes van prioriteiten en in de uitwerking daarvan. 

We starten in proefopstelling en zullen samen de deelnemers en op basis van de praktijk de concrete agenda van de klankbordgroep verder invullen. In opstart verwachten we van de deelnemers dat zij: 

  • De algemene werkzaamheden van het Vlaams Mensenrechteninstituut rond handicap volgen;
  • Deelnemen aan twee plenaire vergaderingen per jaar (voor- en najaar) met op de agenda onder meer: de voorbereiding van de jaarplannen van het instituut en de bespreking en evaluatie van onze resultaten, de uitwisseling van info op basis van actuele ontwikkelingen, enzovoort;
  • Door het jaar heen gerichte input en feedback geven tijdens consultaties bij adviezen, onderzoeken en rapportages en andere concrete initiatieven over handicap-gerelateerde onderwerpen;
  • Actief informatie uitwisselen tussen leden en het instituut met betrekking tot handicap.

Wie kan zich kandidaat stellen?

De Klankbordgroep Handicap zal in de startfase uit 15 leden bestaan, die allen bijdragen vanuit het perspectief van ervaringsdeskundigheid.

De kandidatuurstelling staat open voor:

  • Ervaringsdeskundigen: personen met een handicap en hun naaste personen. Zij kunnen zich kandidaat stellen als vertegenwoordiger van een organisatie (zie hieronder) of ten persoonlijke titel. 
  • Vertegenwoordigers van organisaties van personen met een handicap. Een organisatie van personen met een handicap voldoet aan de volgende voorwaarden:
    • geworteld zijn in, zich inzetten voor en volledig voldoen aan de beginselen en rechten die in het Verdrag zijn erkend; 
    • wordt geleid, gestuurd en bestuurd door personen met een handicap; 
    • bestaat minstens voor de helft uit personen met een handicap.

Op basis van de ingediende kandidaturen maakt het instituut een selectie rekening houdend met de volgende streefdoelen:  

  • Streefcijfer van 80% ervaringsdeskundigen (personen met een handicap of hun naasten);  
  • Streefcijfer van 80% vertegenwoordigers van organisaties van personen met een handicap. De overige 20% kunnen ten persoonlijke titel deelnemen; 
  • Streefcijfer van 50% van elk geslacht, met maximaal 2/3de van hetzelfde geslacht; 
  • De Klankbordgroep moet voldoende diversiteit verzekeren in persoonskenmerken: geslacht, leeftijd (in bijzonder ouderen en kinderen), grote zorgnoden, gender, geaardheid, afkomst, … 
  • De Klankbordgroep moet voldoende diversiteit verzekeren in de vormen van een handicap: personen met psychosociale beperkingen, intellectuele beperkingen, neurodiverse personen waaronder autisme en dementie, fysieke beperkingen, chronische pijn, visuele beperkingen, doofheid, gehoorbeperkingen, HIV/AIDS.

Deelname aan de Klankbordgroep Handicap is onbezoldigd. Vergoedingen voor verplaatsingskosten en redelijke aanpassingen worden wel voorzien. 

Hoe kandidaat stellen?

Geïnteresseerden kunnen hun kandidatuurstelling indienen door onderstaand formulier ingevuld te bezorgen via contact@vmri.be. Dit kan tot en met zondag 3 november 2024.

We beoordelen alle inzendingen zorgvuldig met het oog op de samenstelling van een representatieve en diverse Klankbordgroep Handicap. 

Vragen? Neem contact op via contact@vmri.be.