Hoe werken we?
Het VMRI werkt:
- Onafhankelijk: we zijn een autonoom publiek instituut, gefinancierd door de Vlaamse overheid, dat zijn opdracht volledig onafhankelijk uitvoert.
- Vanuit een brede opdracht rond mensenrechten: we richten ons tot alle doelgroepen en werken rond alle mensenrechtenthema’s.
- In Vlaanderen: we doen dit alleen in situaties die onder de Vlaamse bevoegdheden vallen. Denk bijvoorbeeld aan de domeinen Wonen, Welzijn en Gezin, Cultuur, Onderwijs en Vorming, Sport, …
Wat is onze opdracht?
Bevorderen van gelijke kansen
Het VMRI zet in op de bevordering van gelijke kansen in Vlaanderen. Als je meent slachtoffer of getuige te zijn van discriminatie, kan je bij ons een klacht indienen. Individuele klachten kunnen we - na eerstelijnsbijstand - opvangen via bemiddeling tussen de partijen. Leidt de bemiddeling niet tot resultaat? Dan kan de geschillenkamer een niet-bindend oordeel vellen.
Van deze bijstand (bemiddeling en oordeelsvorming) kan je alleen gebruikmaken als je een klacht hebt over discriminatie. Heb je een melding over een schending van een ander mensenrecht? Dan kan je eventueel rekenen op eerstelijnsbijstand.
Bevorderen en beschermen van mensenrechten
Het VMRI kan eerstelijnsbijstand bieden aan iedereen die te maken krijgt met een schending van de mensenrechten. Als je van oordeel bent dat je mensenrechten werden geschonden, kan je hier melding van maken.
Daarnaast wil het VMRI de kennis over mensenrechten bij de bevolking en beleidsmakers verhogen, het maatschappelijk draagvlak vergroten en bijdragen aan de afstemming van regelgeving en praktijken van de Vlaamse overheid op de internationale mensenrechtenverdragen. We doen dit door:
- Beleid en sectoren te adviseren
- Onafhankelijk onderzoek uit te voeren
- Breed te informeren en sensibiliseren over mensenrechten
- Publiekelijk te rapporteren over de stand van zaken van de mensenrechten
Bevorderen van rechten van personen met een handicap
Het VMRI is ook specifiek aangewezen als het onafhankelijk instituut dat de uitvoering van het VN-Verdrag Handicap bevordert, beschermt en opvolgt. Dit betekent dat we bijzondere aandacht geven aan meldingen en klachten van personen met een handicap. We zetten in op de inclusie van en de toegankelijkheid voor deze mensen in de samenleving.
Meer informatie
- Lees meer in het oprichtingsdecreet van het Vlaams Mensenrechteninstituut.
- Lees meer in het ontwerp van decreet met memorie van toelichting.
- Lees meer in de rechtspositieregeling van het Vlaams Mensenrechteninstituut.
Wie zijn we?
Het VMRI is een instituut in opstart. Binnenkort vind je hier meer informatie over onze diensten en medewerkers.
Raad van bestuur
Bestuursleden |
---|
Jonathan Bernaerts |
Hassan Boujedain |
Tine Destrooper |
Frank Fleerackers |
Raf Geenens |
Katrien Meuwissen |
Stefan Sottiaux |
Matthias Storme |
Liesbet Stevens |
Gerhard Van Der Schyff |
Nathalie Van Leuven |
De opvolgers zijn Tomas Baum, Luc Demarez, Aleydis Nissen en Aube Wirtgen.
Solliciteren?
Het VMRI is momenteel op zoek naar gedreven en gepassioneerde mensen die mee hun schouders zetten onder onze startende organisatie en de geschillenkamer. Je kan kandideren voor verschillende functies.
Interesse? Meer informatie over de gezochte profielen, ons aanbod en hoe je solliciteert vind je op onze vacaturepagina.