Jaarverslag 2024
Samenvatting
In 2024, het eerste volledige werkingsjaar, heeft het Vlaams Mensenrechteninstituut zijn positie als belangrijke nieuwe speler binnen het mensenrechtenlandschap in ons land verder versterkt. Dit jaarverslag biedt een uitgebreid overzicht van het werk dat in 2024 werd verricht, en toont hoe de tweede verjaardag een nieuwe fase markeert waarin het instituut op kruissnelheid is gekomen.
Het jaarverslag reflecteert allereerst op een aantal mijlpalen van het afgelopen jaar. Zo bereikte het instituut in 2024 succesvol de burger met een brede bekendmakingscampagne en velde de Geschillenkamer zijn eerste oordelen. Het instituut lanceerde daarnaast eigen onderzoeken, organiseerde verschillende vormingen en lezingen, en publiceerde adviezen. In het advies ‘Ouderen en mensenrechten: tellen ouderen nog mee?’ pleitte het instituut zo voor een specifiek verdrag voor de rechten van ouderen. In 2024 verstrekten we ook de relaties met onze collega-instellingen, met beleidsmakers en maatschappelijke actoren, zowel op Vlaams als op (inter)federaal niveau. Daarnaast werd in 2024 ook de Klankbordgroep Handicap opgestart, waarin ervaringsdeskundigen en organisaties het instituut adviseren en kennisdeling bevorderen over handicap en inclusie.
Het jaarverslag biedt, naast deze mijlpalen, ook een kijk op onze eerstelijnsbijstand en onze bemiddelingswerking, door middel van een aantal voorbeelden en succesverhalen. Daarnaast zet het de relevante cijfers uiteen omtrent welke klachten en meldingen het instituut ontvangt. Het jaarverslag licht daarbij de werking en de procedures van de Geschillenkamer toe, en duidt de eerste oordelen die geveld werden in 2024. Vervolgens worden de opgestelde adviezen toelicht, alsook de wijze waarop het instituut aan onderzoek, monitoring en bewustwording heeft gewerkt. Tot slot worden de ondersteunende diensten van het instituut, waaronder het personeelsbeleid, toegelicht.